Igrice, Igre, vicevi, smiješni video, chat, smiješne slike - Ubivrijeme.com

Ernest Hemingway

Starac i more

Bilješka o piscu

Ernest Hamingway rođen je 1899. godine u Oak Parku, nedaleko od Chicaga, u saveznoj državi Illinois. Umjesto na sveučilište, on se pokušava unovačiti u američku vojsku, no to mu ne uspijeva zbog slabog vida. Hemingway ipak odlazi kao novinarski dopisnik na bojište u Italiju, gdje sa nepunih 19 godina biva ranjen. Nakon oporavka u Milanu, nagrađen je talijanskim odlikovanjem za hrabrost. Po završetku prvog svj. rata Hemingway se vraća u Ameriku, ali nedugo zatim odlazi u Francusku. Tamo je 1925. god. Izdao svoje prvo književno djelo – zbirka pripovjedaka pod nazivom “U naše doba. ”Iduće godine Hemingway objavljuje i svoj prvi roman “I sunce se ponovo rađa”, koje mu donosi priličan uspjeh i slavu. Poznatjia djela su:”Muškaraci bez žena”, “Zbogom oružje”, “Imati i nemati”, “Kome zvono zvoni”, “Preko rijeke pa u drveće”, “Starac i more”. 2. svibnja 1961. godine u svom domu izvršava samoubojstvo.

Fabula
Uvod
Upoznajemo se sa starcem i dječakom. Knjiga nam je ukratko ispričala kako je starac već osamdeset i četiri dana na moru i uvijek se vraćao bez ulova. Starac je dječaka učio pecati, zajedno su se družili i skoro da su zajedno i živjeli. Starac se sprema na isplovljavanje daleko na pučinu nadajući se da će nešto uloviti.

Zaplet
Starac isplovljava, a dječak ga pozdravlja i želi mu sreću. On nije bio jedini koji je išao u lov već je tu bilo i drugih brodica i čamaca, no on je odlučio da ide dalje od svih drugih s nadom da će nešto uloviti. Kad je došao na dovoljnu udaljenost od kopna bacio je udice na kojima su bili zavezani prutići po kojima bi starac znao dali je riba zagrizla.

Vrhunac
Jedna velika riba je zagrizla i starac je to osjetio na konopcu. Zaključio je da je riba velika i da će se s njom dugo boriti. Riba je vukla brod više dana i starac ju je napokon izvadio. Bio je presretan i krenuo je prema kopnu.

Rasplet
Na povratku morski psi su starcu pojeli cijelu ribu koja je bila zavezana na boku broda. Starac je tužan došao kući idječak ga je dočekao i pomogao mu da se odmori. Starac je dječaku ispričao priču.

Mjesto radnje

Starac je već 40 dana ribario u Golfskoj struji bez ikakvog uspjeha. Dječak je na terasi starca ponudio čašom piva. Starac je živio u staroj kolibi. Imala je jednu sobu izgrađenu od žilave kore pupoljka kraljevske palme zvane guano, a u njoj kreveti, stol, jedna stolica te ognjište za kuhanje na ugljen. Satarc je ujutro isplovio iz zaljeva i krenuo prema pučini. Kad se vratio usnuo je u svojoj kolibi.

Vrijeme radnje

Starac je već osamdeset i četiri dana izlazio na pučinu bez ikakva uspjeha. Starac i dječak su već dugo zajedno ribarili. Bio je već dosta star. Starac se jako dugo mučio s ribom. Nakon dugog mučenja na moru napokon se vratio doma, ali opet bez ulova.

Likovi

Starac
Starac bijaše mršav i suh čovjek, s dubokim naborima na stražnjem dijelu vrata. Na obrazima je imao smeđe mrlje dobroćudnog kožnog tumora što ga uzrokuje odsjaj sunca u tropskom moru. Mrlje su mu pokrivale velik dio lica, a na rukama je imao duboko urezane ožiljke od izvlačenja konopcas teškim ribama. Alinijedan ožiljak nije bio svjež. Svi su bili stari što dokazuje da već dugonije ulovio niti jedne ribe. Na njemu je sve bilo staro osim njegovih očiju koje su bile boje mora vesele i neporažene.

Dječak
Dugo je ribario sa starcem I starac ga je naučio ribariti. Pošto starac nije već dugo imao nikakvog ulova roditelji su dječaka prebacili na drugi brod koji je bio puno uspješniji. Dječak je ipak najviše volio starca I htjeo s njim ići na pučinu. Pomagao mu je kad god je mogao.

Stil
Ova knjiga je roman. Pisac je knjigu napisao krajnjom jednostavnosti i bez suvišnih riječi.

Tema
Tema ove knjige je životna borba i to je pokazano kroz starčev primjer.

Osnovna misao pisca o djelu
Ovo je roman. Govori o starcu ribaru i dječaku kojeg je on poznavao. Dječak mu je punio pomagao što se tiče održavanja čamca i samog ribolova. Starac već osamdeset i četiri dana nije imao sreće i vraćao se bez ulova. Tada je dječak morao prijeći na drugi brod i nije više mogao starcu pomagati. Starac jednog dana sam odlazi na pučinu u nadi da će nešto uloviti. Na kraju je i ulovio doista veliku ribu nakon mukotrpne višednevne borbe s njom, ali na povratku su mu morski psi pojeli cijelu ribu. Starac se tužan vraća na kopno. Cijela poanta knjige je ustvari da se u životu dugo borimo da bi stekli nešto, a to s druge strane vrlo lako možemo izgubiti.

Besplatne Online Igre Igre Igre Igrice Vicevi Smiješni Video i slike Chat

Zadnja pretraživanja:

  • starac i more vrijeme radnje
  • starac i more
  • lektira starac i more
  • starac i more
  • starac i more lektira vrijeme radnje
  • starac i more citati
  • starac i more mjesto radnje
  • ernest hemingway starac i more lektira
  • ernest hemingway starac i more vrijeme radnje
  • starac i more mjesto radnje citat

Comments Closed